vineri, mai 30, 2008

Cei mai faimosi hackeri din lume

Cele mai faimoase companii din lume devin adesea tintele unor oameni care pornesc la lupta inarmati "doar" cu un computer - desi acest mod de exprimare simplist nu este tocmai potrivit atunci cand vine vorba despre ceea ce poate un calculator sa faca...

Asa numitii hackeri sunt persoane foarte abile, care urmaresc de cele mai multe ori sa isi depaseasca limitele si sa demonstreze celor care sunt in spatele unor afaceri foarte importante ca sistemele lor de securiatate sunt vulnerabile. Hackerii se impart in mai multe categorii. “Black hat hackers” sunt aceia care incearca prin cunostintele pe care le au sa aduca prejudicii companiei vizate, urmarind in general sa fure din conturile bancilor, iar “white hat hackers” sunt hackerii angajati de anumite companii sa testeze securitatea sistemelor, sa gaseasca in general pentru a se putea apara de prima catogorie de hackeri. Mai exista "blue hat hacker", "grey hat hacker", "script kiddie" sau "hacktivist".

"White hat hackers" nu se afla in vizorul autoritatilor, atat timp cat actioneaza cu acordul companiei pe care o vizeaza. Si politia apeleaza uneori la serviciile lor pentru a solutiona probleme care apar la sistemele de operare sau in momente in care este nevoie de cunostintele pe care acestia le au.

Printre cei mai cunoscuti hackeri din lume se afla un tanar pe nume Jonathan James, care la varsta de doar 16 ani a reusit sa sparga mai multe coduri ale NASA si mai multe coduri din sistemul de aparare al SUA. Jonathan a facut toate aceste lucruri foarte simplu, in opinia lui, reusind sa fure softuri in valoare de 1,7 milioane de dolari, dar si mai multe parole ale unor angajati din cadrul institutiei, avand astfel acces la multe mail-uri “sensibile”. Pentru ca la vremea cand a comis delictul era minor, nu a primit decat o pedeapsa de 6 luni de inchisoare, pe care le-a efectuat la resedinta sa. Daca Jonathan ar fi fost adult, s-ar fi ales cu o pedeapsa de peste 10 ani de inchisoare. Argumentul tanarului? "Am vrut sa vad pana unde pot merge”.

Un alt caz este acela al lui Adrian Lamo, un alt tanar din SUA. Supranumit si “hackerul fara casa”, acesta a accesat doar din internet caffe-uri baze de date ale unor site-uri precum Yahoo, Bank of America sau Microsoft, cautand puncte slabe ale acestora. A reusit sa sparga codurile si apoi a informat companiile respective de punctele slabe pe care le au. Cand un "white hat hacker" este angajat, avand acceptul companiei totul este legal, dar ceea ce Adrian Lamo a facut, a fost ilegal, acesta neavand permisiunea site-urilor pentru a accesa baze de date. Pentru delictul comis a primit 6 luni de inchisoare pe care de asemenea le-a efectuat la resedinta sa.

Kevin Mitnick sau "hacker poster boy", este probabil “cel mai cautat om de pe internet”, dupa spusele politiei. Faima pe care acesta si-a construit-o incalcand legea pe www i-a adus si "privilegiul de a fi subiectul a doua ecranizari: "Freedom Downtime" si "Takedown". La fel ca unul dintre fondatorii Apple, Steve Wozniak, Kevin a inceput prin a-si procura abonamente de transport in comun, falsificandu-le de pe internet, prin accesarea bazei de date a companiei de transport. Insa nu acest obicei i-a adus faima. Dupa doar cateva luni a reusit sa intre in sistemul de aparare nationala a S.U.A. si sa fure codurile de acces, avand astfel cale libera spre bomble nucleare ale Americii, asta dupa ce mai furase cateva dintre cele mai importante coduri de acces pentru conturile din banci ale mai multor corporatii, reusind sa dea peste cap sistemul de telefonie fixa de pe coasta de vest a Americii.

Un hacker foarte faimos este si Kevin Poulsen, cunoscut si sub pseudonimul “Black Dante”. Poulsen a reusit sa sparga mai multe coduri pe internet si apoi sa isi cumpere un Porsche nou nout, aceasta fiind prima abatere de la normele legale. Dar ceea ce l-a facut cel mai celebru a fost momentul in care a reusit sa acceseze baza de date a sistemului de telefonie mobila din SUA si sa blocheze rand pe rand mai toate retelele de telecomunicatie. Pentru modul in care a procedat Poulsen a fost asemuit cu celebrul personaj de filmul "tacerea mieilor", Hannibal Lecter. De asemenea, Poulsen a reusit sa intre in baze de date a FBI, avand astfel acces la dosarele multor cazuri celebre ale Americii. Hackerul a fost prins in timp ce isi facea cumparaturile la un supermarket.

Nici Romania nu duce lipsa de cazuri in care hackerii au facut probleme autoritatilor. Cazul “Vladutz” este unul foarte recent si nu este decat varful iceberg-ului din aceest domeniu in tara noastra. Vlad Duiculescu, tanarul de 20 de ani care a reusit sa sparga sistemele de securitate ale companiei eBay, a fost punctul de plecare al unei colaborari intre autoritatile americane si cele romane pentru prevenirea si combaterea criminalitatii informatice. Zvonurile in cazul Duiculescu spun ca site-ul eBay a renuntat la acuzatii, oferindu-i un loc de munca tanarului roman si totodata sansa de a trece de la “black hat hacking” la “white hat hacking”.

sursa : http://www.yuppy.ro

4 comentarii:

Anonim spunea...

Tot timpul am fost fascinat de hackeri, pacat ca eu nu am destul talent pt asa ceva :), sau poate mai bine asa.
As dori sa comentez doar ultima parte a postului, referitor la Romania: nu-i de mirare ca in Romania sunt hackeri, credeti sau nu, in Romania (sau din Romania) sunt foarte multi oameni destepti de stiinta reala, si nu numai ca sunt multi, dar sunt si buni. Multe firme mari au programatori din Romania in functii inalte....
Pacat este ca, eu asa simt, o sa fie asta distrusa in curand cu noi reforme aduse in invatamant.

Anonim spunea...

Nu cred ca am auzit pana acuma de acesti termeni: white hat, blue hat hackers... etc.
Evident, hackerii sunt grupati in functie de actiunilor lor, cum ar fi: cei care actioneaza din ratiuni tehnice, ratiuni sociale sau pe baza unor motivatii politice.
Cateva mentiuni despre Mitnick: este primul hacker care a aparut pe un poster FBI "Most Wanted". Ca adolescent, si-a petrecut foarte mult timp in magazinul Radio Shack, neavand calculator acasa, unde se putea "juca cu jucariile" lui preferate. La cat de multe infractiuni a savarsit, el trebuia sa stea toata viata la inchisoare (si nici acuma nu e).
Sa nu uitam si de celebrele grupuri de hackeri: Legion of Doom, Masters of Deceptions...etc.

Unknown spunea...

ratati X( fmm muie ma :-q

Anonim spunea...

ma ce a spus spook este foarte adevarat sunt multe chear foarte multe persoane in romania ce se ocupa cu aceasta activitate a internetului, si cel mai multi bani in romania cu calculatorul sunt faciti de asa zisele "licitatii" si ce ii face pe tot mai multii sa se apuce de aceasta ocupatie care este foarte profitabila daca te gandesti putin este ca in romani nu prea se iea in considerare "infractiunile informatice" si sistemult daca cunosti procedeul de prindere al acestor persoane cred ca o sa ajungi la concluzia ca este in favoarea lor nu in favoarea legi sau a persoanelor pagubite . Internet is unlimited >good luck