Probabil ca toti am savurat cel putin o data in viata gustul berii. Daca ar fi sa o definim, am spune ca este o bautura alcoolica obtinuta din patru elemente naturale: drojdie, malt, hamei si apa. Dincolo de alte detalii pe care aproape oricine le cunoaste, amintim faptul ca berea are o concentratie alcoolica de aproximativ 5%. Insa probabil ca nu multa lume cunoaste de exemplu faptul ca berea nonalcoolica are o concentratie de alcool care se apropie de 0.5%. Acest detaliu nu ar reprezenta o problema in cazul fiolei folosite de politie pentru determinarea alcoolemiei, insa creeaza un paradox vizavi de denumirea ‘bere fara alcool’.
Povestea berii incepe cu mai bine de 6000 de ani in urma. Se spune ca berea s-a obtinut dupa ce o bucata de paine a stat in apa si a trecut printr-un proces de fermentare. Dar acest lucru nu poate fi verificat din punct de vedere istoric, deoarece, in timp, procesul de fermentare a fost “descoperit” de mai multe ori, astfel ca nu s-a stabilit cu certitudine cand a inceput producerea berii.
Fapt este ca cea mai veche urma de bere dateaza din anii 3500-2900 i.Hr., descoperirea fiind facuta recent in Tepe, Mesopotamia, astazi Iran. In acea perioada berea facea partea din dieta zilnica a localnicilor, fiind foarte apreciata pentru gustul deosebit si totodata pentru concentratia de alcool, care ii nuanta gustul. O bautura asemanatoare cu berea numita “kui” era fabricata de chinezi acum mai bine de 5000 de ani.
In 2100 i.Hr. Hammuabi, al 6-lea rege al Babilonului, a inclus reglementari privind activitatea tavernelor in marele lui Cod de Legi. Aceste reglementari aveau in vedere distributia berii si erau create astfel incat sa fie protejati consumatorii. Pedeapsa prevazuta pentru vanzarea unei cantitati mai mici decat cea mentionata era inecul, acesta dovedindu-se o metoda eficienta pentru prevenirea repetarii infractiunilor.
In timp, metoda de preparare s-a imbunatatit, iar astazi procesul se realizeaza in cea mai mare parte automat. Mai intai semintele de cereale sunt puse la uscat pentru obtinerea maltului. Dupa ce maltul este fiert si strecurat, se aduga drojdia, acesata avand rolul de a inlesni procesul fermentarii.
Un standard care apare si se pastreaza inca din anul 1516 este Legea Germana a Puritatii (Reinheitsgebot), care stabilea normele de preparere ale berii, astfel incat cantitatile necesare si procesul tehnologic sa fie respectate asa cum trebuie de toti producatorii.
Si pentru ca probabil toata lumea stie ca berea este facuta pentru a fi bauta, noi am gasit si alte intrebuintari ale acestei bauturi, care pot parea ciudate, amuzante, dar care merita incercate.
1. Poti face baie in ea. Atunci cand intri in cada, daca vei turna o sticla cu bere, aceasta va oferi un efect foarte interesant - de baie cu bule.
2. Se foloseste pentru a marina carnea. Pentru ca berea este usor acida, daca veti lasa carnea pentru friptura cateva ore in ea, o va fragezi foarte mult si nu ii va schimba gustul, asa cum se intampla in cazul vinului.
3. Berea poate inloci samponul. Inainte de a incerca acest lucru, berea trebuie fiarta. In acest fel alcoolul este indepartat din ea, pentru a nu usca firele de par. O cana cu bere fiarata se amesteca cu putin sampon obisnuit si apoi se foloseste ca si cum ar fi o singura compozitie. Parul va straluci si va arata excelent. Berea se mai poate folosi pe post de fixativ pentru par. E de ajuns sa imbibi un tampon de vata cu bere rece si sa il treci printre firele de par.
4. Este un calmant eficient pentru un stomac “suparat”. Alcoolul sau este relaxant si indeparteaza dureruile. Nu a fost realizat niciun studiu in acest sens, insa mai multi medici afirma ca un numar mare de pacienti au sustinut beneficiile berii in acest sens.
5. Primele cutii cu bere fabricate din aluminiu au iesit pe piata in anul 1935.
6. George Washington detinea o berarie chiar la poalele muntelui Vernon.
7. Exista mai mult de 2.000 de sortimente de bere in lume, 19 dintre acestea fiind fabricate de Guiness.
Sursa : www.yuppy.ro
vineri, noiembrie 02, 2007
Cateva lucruri pe care nu le stiai despre bere
Publicat de Radu la 11/02/2007 11:07:00 a.m.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Tot ce stiu e ca intra in cantitati industriale in mine :X
interesant articol.. chestia e ca nu prea mai beau alcool de loc.. ces eu.. m-am dezobisnuit..
Buna Radu, articolul de mai sus, la fel ca si cel referitor la"top5:crime celebre" sunt preluate de pe site-ul www.yuppy.ro. nu este o problema in a prelua articole, fiind o practica extrem de raspnadita in radul bloggerilor insa te rog daca vrei sa precizezi sursa. Deja pe yuppy am fost acuzat ca eu as fi preluat articolele de pe site-ul tau :)), ceea ce nu este f ok. Mersi mult. Andrei Dutulescu.
mersi;)
Andrei
Trimiteți un comentariu